de kracht van
aandacht

(verschenen in Weekblad De Brug op 8 december 2015)

Ken je de wet van de aandacht? Die houdt in dat datgene waar je je op richt, waaraan je energie en aandacht geeft, groter wordt. Dit geldt zowel voor positieve als minder aangename zaken. Als verkoper bij een bouwbedrijf is het mij opgevallen dat er vaak wordt ingebroken bij mensen die bang zijn voor inbraken. Ik heb ook al regelmatig meegemaakt dat ik aan iemand dacht, die ik een tijdje niet had gezien, en die zomaar twee straten verderop tegenkwam. Volgens mij vloeit dat voort uit de filosofie dat alles, wat je aandacht geeft, groeit.

Ongeveer twee jaar geleden stond ik bij een vriendin in Kampen op het balkon lekker over de balustrade te hangen toen er een meter verderop een libelle op diezelfde balustrade landde. Ik keek aandachtig naar de libelle en zei tegen mijn vriendin: ‘Let op, binnen tien seconden vliegt die libelle op mijn hand.’ Ik had het nog niet gezegd of de libelle kwam in beweging en ging inderdaad op mijn hand zitten. We keken elkaar verbaasd aan, want wat is de kans dat dit gebeurt? Zo’n zelfde situatie beleefde ik tijdens de huldiging van PEC Zwolle in 2014, nadat ze de KNVB beker hadden gewonnen. Ik stond met mijn oudste zoon Jos te wachten achter een dranghek toen er een bij vlak voor onze neus kwam vliegen. Ik stak mijn hand uit en zei tegen Jos dat die bij op mijn hand zou gaan zitten. ‘Doe toch normaal pa, dat doet ie echt niet!’ was zijn reactie. Maar ook die gevleugelde vriend gaf gehoor aan mijn gedachte, zelfs tot tweemaal toe.

De laatste jaren worden steeds meer mensen geconfronteerd met kanker. In totaal stierven vorig jaar in Nederland ruim honderdnegenendertigduizend mensen. Bijna een op drie (drieënveertigduizend) stierf aan een of andere vorm van kanker. Kanker is daarmee doodsoorzaak nummer één. Dat is het al sinds 2008. Dat heeft natuurlijk allerlei oorzaken, zoals het ouder worden van de mensen en ons eetpatroon. Bijna alles wat je tegenwoordig onder de neus laat verdwijnen, blijkt uit onderzoeken kankerverwekkend te zijn. Kanker is helaas niet meer weg te denken uit de wereld van vandaag. Ik zou het tij dolgraag willen keren.

De kracht van aandacht, uit 'Humor met een boodschap'

Kanker verdient natuurlijk aandacht. Zelfs buitensporig veel aandacht. Maar zou het helpen als we onze aandacht collectief verleggen rekening houdend met de eerder genoemde filosofie? Moet onze aandacht niet nog meer uitgaan naar het GENEZEN van de ziekte en niet naar de ziekte zelf? Op zich een logische gedachte als je de mening deelt dat alles wat aandacht krijgt, groeit. We moeten blijven doorgaan met geld geven voor allerlei onderzoeken en de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Met een heel sterke focus, die volledig op genezing is gericht. Mijn moeder is in januari 2010 aan de ziekte overleden en elke dag sluiten nog steeds ruim honderd mensen definitief de ogen als gevolg van kanker. Als we naast alle medicijnen en therapieën die er al zijn onze aandacht met z’n allen vanaf vandaag volledig gaan richten op GENEZING in plaats van op de ziekte zelf, zouden we het tij dan een beetje kunnen keren?

Ik heb een sterk onderbuikgevoel dat we in de wereld deze koers moeten gaan varen, maar ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. In m’n eentje sta ik niet zo sterk. Laten we in de gemeente Kampen beginnen, dan volgt de rest van het land vanzelf. Wat mij betreft is deze nare ziekte over een paar jaren niet meer doodsoorzaak nummer één. Het is het proberen in mijn ogen in ieder geval meer dan waard…